Čajové směsi z květů černého bezu (proti nachlazení, chřipce, kašli)

Jen stěží existuje jiná léčivá rostlina, kterou může člověk tak mnohostranně použít. Černý bez nám nabízí květy, listy, kůru, plody i kořen, a to zcela zdarma. Jelikož černý bez právě kvete, zaměříme se právě na květ a jeho využití v čajových směsích, které určitě oceníte v chřipkových obdobích.

Květy

Květy bezu (Flores sambuci) se sbírají zhruba od počátku května až do června. Pro sběr květů si vyberte slunný den bez deště, neboť květy jsou na déšť velmi citlivé a vlhké mohou snadno opadávat. Nejvhodnější dobou ke sběru jsou pozdní dopolední hodiny, neboť rostlina je již bez rosy. Dávejte si pozor na sběr květů z keřů bezu, které rostou podél frekventovaných cest a které mohou být plné škodlivých látek z výfukových plynů.

Zahradnickými nůžkami velmi opatrně odstřihávejte vždy celé květenství a květy ukládejte nejlépe do košů nebo papírových sáčků. Nepoužívejte plastové sáčky, neboť v nich nemohou květy dýchat, čímž také snížíte jejich trvanlivost při dalším skladování. K sušení nasbíraných květů je nejvhodnější stinné místo. Položte papír a na něj květy rozprostřete.

Během sušení pamatujte na velmi dobrou klimatizaci, neboť vlastní sušení vyžaduje přísun dostatečného množství vzduchu, aby se později zabránilo plesnivění a aby se celý proces sušení urychlil. Nejlépe se květy suší při umělé teplotě asi 40 °C, kterou docílíte pomocí sušiček potravin. Je důležité, aby mezi jednotlivými květy byla dostatečná vzdálenost.

Pokud se květy suší příliš dlouho, hrozí nebezpečí nežádoucího, příliš tmavého zabarvení. Takové květy již dále nepoužívejte. Když jsou květy správně usušené, jsou velmi lehce oddělitelné od stopky květenství. Květy velmi opatrně prosejte přes síto a oddělte květy od stopek. Takto upravené květy dejte do nádoby z tmavého skla, kterou dobře uzavřete, aby z květů nevyprchal esenciální olej. Tyto květy nám poslouží jako základ pro následující čajové směsi. Další složky lze nasbírat v průběhu dalších měsíců.

Další články na využití černého bezu


Pro všechny čajové směsi platí jednoduché pravidlo. Dvě až tři čajové lžičky směsi se přelijí 1 litrem vody. Pět až deset minut se směs ponechá vyluhovat a nakonec se čaj scedí a pije.


Čaje proti chřipce, nachlazení, a posílení obranného systému

Smíchejte: 25 g lipového květu, 25 g květů černého bezu, 20 g vrbové kůry, 20 g šípků s jádry, 10 g nasušené pomerančové kůry v bio kvalitě. Dvě až tři čajové lžičky přelijte 1 litrem vařící vody. Nechejte asi 5 minut vyluhovat bez zakrytí a potom sceďte.


10 g květu černého bezu, 5 g jahodového listí, 10 g šípku s jádry, 10 g lipového květu, 15 g meduňky, 5 g borůvkového listí. Pijte podle chuti a nálady jeden nebo více šálků během dne. Tento čaj posiluje obranné síly a je prevencí před nachlazením.


30 g květu z černého bezu, 30 g lipového květu, 10 g pomerančové kůry (jemně nakrájené), 10 g heřmánkového květu, 20 g lipového květu. Můžete osladit šípkovým sirupem, čerstvě vylisovanou pomerančovou šťávou nebo dobrým medem. Čaj chutná výtečně.


25 g květu z černého bezu, 20 g pelyňku, 30 g heřmánkového květu, 25 lipového květu. Můžete přidat šípkový sirup, čerstvě vylisovanou citronovou šťávu nebo med. Během dne vypijte 3-4 šálky.


10 g květu z černého bezu, 15 g borůvkového listí, 20 g šípků s jádry, 25 g lipového květu, 15 g rozmělněného fenyklu. Vypije v průběhu dne asi 4 šálky. Podle chuti oslaďte tento čaj šípkovým sirupem nebo přidejte čerstvě vylisovanou citrónovou šťávu.


Čaj k posílení obranného systému: 10 g květu z černého bezu, 5 g rozmělněného fenyklu, 10 g šípků s jádry, 10 g lipového květu. Dříve než čaj scedíte, nechejte ho výjimečně vyluhovat asi 15 minut. Vypijte několik šálků během dne a čaj pijte pokud možno teplý. Tato čajová směs nechutná zrovna nijak výtečně, ale opticky má nádhernou barvu a kromě toho má velký podíl vitamínu C.


Další směsi:

30 g květu z černého bezu, 25 g lékořice, 20 g tymiánu, 25 g světlíku.Pijte několik šálků denně.⌈ 30 g květu z černého bezu, 30 g lékořice, 30 g lipového květu. Denně vypijte tři šálky až horečka odezní.⌈ 10 g květu z černého bezu, 10 g světlíku, 10 g rozmělněného fenyklu, 20 g šípků s jádry.

Sdílet s přáteli