Chutney z červené řepy a jablek

Protože začíná dozrávat první řepa, bude dnešní recept postaven na dvou dobře známých českých surovinách. Při domácí výrobě chutney je nejlepší, že si ho člověk může vyrobit podstatě z čehokoliv a dochutit jakkoliv. Tato indická pochutina zdomácněla už po celém světe, a u nás tomu není jinak.


Ingredience:

500 g červené řepy, oloupaná a nastrouhaná
500 g jablek, oloupaná a nastrouhaná
hrst rozinek (nepovinné)
1 červená cibule
3 stroužky česneku, nasekané
1 šálek hnědého cukru,nejlépe rapadury, popřípadě panely
1 šálek jablečného octa
1 badyán
1/2 lžíce sušeného zázvoru nebo kousek kořene
1 lžička skořice
špetka soli
kvalitní olivový olej


Oloupeme a nastrouháme červenou řepu a jablka. Komu vadí barvivo z červení řepy, tak může použít rukavice. Zpěníme cibuli s trochou olivového oleje. Po změknutí cibule přidáme všechno koření a vše necháme minutku osmažit. Nakonec přidáme zbytek přísad, které dusíme na velmi mírném ohni 1 hodinu.

Během vaření směs čas od času zamícháme. Chutney je hotové, když je celková konzistence silně lepkavá. Tuto směs plníme do sterilizovaných sklenic, které můžete dát do trouby na 15 minut na 100 stupňů. Tyto rozpálené sklenice zaručí, že chutney vydrží po dobu až 3 měsíců bez zavařování. Ono by vydrželo i déle, ale znáte to 🙂 Chutney je potřeba nechat alespoň 14 dní uležet v lednici.

 

 

Sdílet s přáteli