Nepečený jahelník s brusinkami a mandlemi

Možná si někdo po přečtení titulku článku představil nějaký vitariánský recept na nepečený jahelník. Péct se v tomto receptu určitě nebude, ale vařit určitě ano. Je to taková jednoduchá alternativa, pokud se vám nechce složitě kuchtit, nebo špinit několik druhů nádobí. Vše co budete potřebovat z kuchyně, je jeden litrový hrnec, a jedno střední sítko na spaření daných ingrediencí. Je to tak jednoduchý recept, že ho zvládne i Láďa Hruška.

Protože si tento easy recept připravuji převážně večer, je potřeba prve namočit mandle. Nejlépe kolem rána, aby šli večer snadno oloupat. Sice to jde i bez namáčení, ale máčené mandle jsou mnohem lepší z mnoha hledisek. Vodu během máčení vyměňte alespoň jednou.

Nepečený jahelník recept

Ingredience:

150 g jáhel

30 g mandlí

30 g sušených brusinek

sirup, med co vám vyhovuje

1,5 l vody na spaření jáhel, mandlí, sušených brusinek

770 ml vody na vaření jáhel

Jestli jste jáhly ještě nikdy nevařily, tak můžete být naprosto v klidu, protože v tomto receptu je důležité jáhly rozvařit na kaši. Dejte si vařit 1.5 litru vody, kterou použijete na spaření jahel, brusinek a mandlí. Jáhly spařte několikrát po sobě, dokud nebude voda protékající sítkem čistá.

spařené mandle a brusinky

Mandle a brusinky spařte rovněž. U některých mandlí to není třeba. Během loupaní mandlí si dejte vařit 750 ml vody do zmíněného 1 litrového hrnce. Dejte vařit jáhly na střední plamen. Během vaření se začne vytvářet pěna, kterou postupně odebírejte. Stáhněte plamen a nechte jáhly rozvařit na kaši.

uvařené jáhly

Nyní přidejte oloupané mandle s brusinkami a vše dobře promíchejte. Nakonec vše umačkejte velkou lžíci a zakryjte pokličkou.

brusinky jáhly mandle

vše promíchano

Hrnec z jáhlami můžete nechat stát v kuchyni celou noc. Ráno ztuhlý jahelník překlopte na talíř. Stačí trošku zatřepat s hrncem a přiloženým talířem. 

hotový jahelník

vyklopení jahelníku

Povrch můžete zasypat skořicí a osladit nějakým přírodním sladidlem. Já jsem použil jeden sáček stévie. Během léta je lepší jahelník dát na noc do ledničky. V letních teplých dnech je to ideální snídaně, která příjemně osvěží. Možnosti jak jáhly vylepšit je nespočet, ale mě šlo o to založit recept na běžně dostupných potravinách. Tato varianta s brusinkami a mandlemi mi chutná nejvíce. O svoje variace se můžete podělit v komentářích.  

vyklopený jahelník

 

Sdílet s přáteli