Pečené jedlé kaštany jsou vůní adventu a Vánoc

Na každém ročním období je hezké, že dokáže nabídnout jednou do roka něco mimořádného, na co se člověk potom těší celý rok. Dnešní první advent jasně napovídá, že se již brzy v mnoha domácnostech rozline vůně domácího cukroví. Na mnoha náměstích dnes začaly adventní trhy, které mají taky svoji specifickou vůni. Svařené víno, bramboráky, cukroví, rybí polévka atd. To je jenom malá ochutnávka nekonečné nabídky vůní.

Do jedné z mnoha těchto vůní patří taky vůně pečených kaštanů. Právě spojení adventu a blížících se Vánoc patří neodmyslitelně dohromady. Pečené kaštany mají svoji nezaměnitelnou vůni. Když je ještě trošku pod nulou, tak je to právě ořechové. Zkrátka díky vůni, si člověk dokáže vybavit určitou vzpomínku daného místa se života.

Kaštany pro zdraví

I když má nadcházející čas své kouzlo, rozhodně je to nejvíce stresující čas, kde si povětšinou spousta žen musí připravit na pěkný maraton. Každodenní činnosti jsou ještě doprovázeny o další úkoly, na které není moc času. Stres a napětí jdou ruku k ruce. Výborným pomocníkem proti stresu jsou právě kaštany. Dokáží doslova zahnat špatné nálady, deprese, úzkosti a pocit beznaděje. Prostřednictvím vitamínů skupiny B a fosforu kaštan posiluje nervy. Díky tělu vytvořené aminokyselině tryptofan, tělo produkuje hormon serotonin, známí jako hormon štěstí. Nerovnováha tohoto hormonu dokáže vyvolat stavy úzkosti.

Výborným faktorem kaštanu je vysoká hodnota vlákniny a mononenasycených tuků, které snižuji hodnotu špatného cholesterolu. Zabraňují nachlazení, protože obsahují vitamín C, snižují riziko onemocnění srdce, a předpokládá se, že zvyšují mužskou plodnost.

Jedlé kaštany jsou vynikajícím zdrojem minerálních látek, jako jsou draslík, hořčík, vápník, mangan, fosfor i železo. Draslík pomáhá proti hypertenzi i na snížení tlaku, železo pomáhá zabránit vzniku anémie – chudokrevnost. Hořčík je kladivo na deprese. Toho máme všichni málo, proto by se měl každodenně dodávat. Další informace ohledně kaštanů si můžete přečíst zde

Jak připravit pečené kaštany

Plody opláchněte a můžete je nechat namočené ve vodě klidně 2 hodiny. Kaštany se pak při pečení nebudou tolik připalovat. Základ pro stejné propečení kaštanů, by měla být přibližně stejná velikost pečených kaštanů. Když jsem je sehnal poprvé, tak jsem měl různé velikosti. Po pečení jsem mohl všechny malé prcky vyhodit, protože byly tvrdé jako kámen. Hodně se uvádí rozříznout kaštany do kříže. Daleko lepší je rozříznout kaštan jenom jedním řezem, protože se tak při pečení mnohem více otevře. Samotné loupaní jde také mnohem lépe. I tak buďte u samotného řezání opatrní.

Pečení je otázkou 15 – 20 minut při rozpálené troubě na 200 stupňů. Samotná vůně, kterou jsem uváděl na začátku příspěvku se rozline celým bytem. To je známka, že jsou upečené. Plody byste měli rychle oloupat. Pokud jich máte hodně, lze je nechat na 80-100 stupních v troubě. Nebo je můžete vyloupat a ty ztvrdlé povařit ve vodě. Taky je možnost přidat je do nějakého vařeného pokrmu, kde zase změknou.

namočené kaštanypříprava pečených kaštanůupečené kaštany

Kde sehnat jedlé kaštany ?

V Česká republice bohužel neroste tolik jedlích kaštanů jako je to v okolních státech. Na druhou je tu více kaštanů koňských, které mají taky mnoho zdravotních využití. Určitě do budoucna nějaký článek přibude. Pokud nejsou nikde v okolí Vašeho bydliště, zkuste mrknout na nabídku obchodních řetězců. Určitě bych zkusil hledat na inzertních portálech, popřípadě sociální sítě.

 

 

 

 

Sdílet s přáteli