Rakytník a arónie nejsou piškoty z Polska

Pokud máte na zahradě rakytník nebo arónii, můžete je zužitkovat mnoha způsoby. Právě s prvními mrazíky dostanou rakytník i arónie lepší chuť, protože se zvětší cukernatost. Na arónii má velký zálusk i ptactvo, která nejspíše moc dobře ví o potenciálu těchto bobulí. Takže pokud máte oba dva zmíněné na zahradě, byla by dost velká škoda je tam nechat jenom tak.

Já si v posledním době oblíbil sušení, protože se tak uchová nejvíce cenných vitamínů. Zíma bude dlouhá, tak je potřeba si připravit si dostatečnou zásobu. Právě přes zimu, je naše tělo nejvíce zkoušeno všemi možnými viry. I když se bobuloviny velice špatně suší, tak si můžeme pomoci jednoduchou fintou. Vše prostě rozmixujeme a nalijeme na pečící papír.

Sušené pláty z rakytníku arónie jak na to ?

Vzhledem k tomu, že jsou plody rakytníku dost kyselé, je lepší přidat jeden díl rakytníku a dva díly arónie. Na první zkoušku a velikosti sušičky začněte s 1.5 kg bobulí černé jeřabiny a 700 gramů rakytníku. Plody můžete ještě spařit, abyste se zbavily všech nečistot. Než celý obsah vychladne a vykape přebytečná voda, si na mlýnku na kávu pomelte dvě lžíce lněného semínka. Len je výborné pojidlo a po vsypání do rozmixované směsi začne uvolňovat sliz a olej, kterého je ve lnu velké množství. Vše ještě můžete dosladit libovolným sladidlem. Já jsem zvolil 7 gramů stévie.

Tuto rozmixovanou směs nechte klidně rozležet 1-3 hodiny, to aby se ze lnu uvolnilo množství slizu. Vše potom bude mnohem lépe držet při sobě. Během této doby si nachystejte pečící papír, který můžete propíchat špendlíkem nebo jehlou. Tento krok vylepší cirkulaci vzduchu ze spodní strany síta. Poté všechnu hmotu rozprostřete na síto s pečícím papírem. Uhlaďte na stejnou tloušťku stěrkou. Dá se použít i dlouhé pravítko, které je k tomu ideální. Pokud sušíte na plechu v troubě, můžete hmotu přimáčknout dalším plechem. Tím pádem budete mít rozmixovanou hmotu stejnoměrně tlustou.

V průběhu sušení se celý plát musí první zatáhnout. Později půjde pomalu odlepit od pečícího papíru. Nakonec byste měli celý plát odloupnout a otočit o 180 stupňů. Určitě se nevyplatí spěchat, protože špatným nasušením může celý plát zplesnivět. Pro jistotu můžete plát rozstříhat na menší čtverce, aby se všechny čtyři strany zatáhli. Přesnou dobu sušení nelze určit, ale počítejte s časem okolo 7-12 hodin při teplotě 45-55 °C. Nasušené pláty srolujte a vložte sklenic. Pokud budete mít někdy chuť na sladké, určitě si vzpomeňte na tyto pláty. Samozřejmě se tyto pláty dají vyrobit i z jiného ovoce a bobulovin.

rakytník arónie sušené pláty rakytník arónie sušené plátypříprava na sušenírozprostřená směszatáhnurý plátnasušený plát rakytník aronie

 

 

Sdílet s přáteli