vanilkové lusky madagaskar

Vanilka královna koření

Historie vanilkových lusků

Původní vlasti vanilky je tropická Amerika, zvláště východo Mexické pobřežní pralesy. Vanilka jako koření patří mezi orchideje. Je to vytrvalá tropická bylina s lysou válcovitou lodyhou, která se popíná po dalších rostlinách. Plané rostliny se rády pnou třeba po kakaovnících, na které se připínají svými vzdušnými kořeny. Vanilka získává živiny z trouchnivin a humusu mezi větvemi. Pěstovaná vanilka je ovšem daleko jakostnější a aromatičtější než planě rostoucí.

Pěstování vanilky započali právě obyvatelé Mexika. Velice rychle přišli na to, jak lusky dokonale využít. Spojením vanilky a kakaových bobů začali výrobou čokoládových placek. Oblíbené nápoje z kakaových bobů s přídavkem vanilky vnesly geniální spojení, které trvá dodnes. Samotná aromatizace potravin vanilkou je toho jasným důkazem.

Příznivé účinky vanilky na zdraví člověka

Jako každé koření, tak i to vanilkové má mnoho pozitivních účinku. Hlavním činitelem jsou právě vonné silice, které se přes náš čich přenáší do mozku. Aroma z vanilky dokáže uklidnit rozbořenou psychiku a napnuté nervy. Rázem dokáže zlepšit náladu a zbavit člověka deprese. Odstraňuje únavu a strach. Probouzí kreativitu i smyslnost.
Posiluje hlavně srdce a blahodárný energetický stimul má pro celý organismus. Po staletí byla doporučována jako afrodiziakum. Podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Aby jsme měli z vanilky tolika výhod, musíme ji umět zpracovat a využít v kuchyni.

Jak skladovat vanilku ?

Pokud získáte vanilku ve větším množství, prvně byste si měli položit otázku, jak tyto lusky využijete a uskladníte. Jak už bylo uvedeno, vanilka je poměrně drahé koření, proto by jsme měli využít celý lusk do posledního zrníčka.
Tobolky vložte do nádoby a po povrch je zasypte moučkovým cukrem. Pro zdravější cestu je možnost tobolky zasypat rapadurou, kokosovým cukrem. Cukr slouží jako konzervant a navíc přijme vůni vanilkových lusků. Chladnější místnost a temno přispějí k dalším plusům při uchování čerstvosti.

Nasušení vanilkových lusků

Další možnost je vanilku nasušit. Stačí lusky rozkrojit a veškerý obsah dát na pečící papír. Topení se postará o to, aby usušení proběhlo rychleji. Veškerý obsah přisypte do čisté nádoby na koření. Prázdné lusky můžete rozstříhat a rozemlít s cukrem.

 Jak vyrobit vanilkový extrakt?

Domácí výroba vanilkového extraktu je rovněž velice snadná. Vše, co potřebujeme je láhev alkoholu. Úplně ideální je vodka, protože je nejméně aromatická. Na půl litr vodky postačí 10 lusků, které rozřízneme a vložíme do prázdné láhve. Poté doplníme patřičně po povrch alkoholem.
Láhev necháme odpočívat ideálně dva měsíce v dřezové skřínce. Občas ji můžeme protřepat. Samozřejmě platí, čím delší skladování, tím více se uvolní aroma vanilky. Výslednou kvalitu určuje množství vanilinu z tobolek i kvalitní alkohol. Samozřejmě můžete použít rum i slivovici. Posledním hitem je vanilkové víno.

Jak vyrobit vanilkovou pastu?

Recept na vanilkovou pastu patří k pracnější přípravě, ale výsledný produkt je číslo jedna, co se týče vůně z vanilky. Uvedu dva způsoby, jak si vyrobit vanilkovou pastu. Na první postup je potřeba vanilku nechat usušit v troubě na 70-90°C, aby se dala rozemlet na prášek. Čas se nedá přesně určit, protože záleží podle čerstvosti tobolek. Vychladlou a usušenou vanilku je potřeba rozemlet na prášek.
Mixér i mlýnek na kávu budou ti praví pro tuto činnost. Vše půjde mnohem lépe pokud lusky nastříháte na 2 cm kousky. Nyní vše smíchejte se sirupem. Množství sirupu je dáno množstvím rozemletého prášku. Pastu nechte týden v ledničce. Konzistence musí zůstat sirupová. Sirup můžete nahradit i rýžovým, agávovým a dalšími. Je zde prostor pro experimenty s výslednou chutí vanilkové pasty.
Na druhý postup výroby si připravte 50 g cukru. Pokud máte už vyrobený vanilkový cukr, tak použijte rovnou tenhle. Lžičku kukuřičného sirupu. Čtyři vanilky jemně namleté, plus 50 ml vody. Na malé pánvi smíchejte cukr ze sirupem a podlijte vodou. Na mírném plameni nechte vše rozpustit. Přidejte mletou vanilku, kterou nechte v této směsi dokud se nevytvoří sirupová konzistence. Nakonec vanilkovou pastu přidejte do sterilizované skleničky. Po zchladnutí přendejte vanilkovou pastu do lednice.

Give a Comment