bezlepkový vánoční chlebíček
Recepty Snídaně

Vánoční chlebíček z kaštanové mouky se sušeným ovocem

Protože se mi tento rok podařilo sehnat 10 kg jedlých kaštanů, musel jsem je začít pomalu likvidovat. Pečených kaštanů jsem se něco napekl, tak jsem hledal další recepty. Jelikož jsou tu za pár dní Vánoce, chtělo to recept s dostatečným množstvím koření a sušeného ovoce. Nakonec padla volba na tento kořeněný dýňový chlebíček.

V originálu je sice trošku jiné koření (2 lžičky skořice, 1 lžička muškátového oříšku, 1 lžička nového koření, 1 lžička hřebíčku, 1 lžička zázvoru, 1/2 lžičky koriandru, ale od složení perníkového koření se nějak zásadně neliší. Taky jsem otočil poměry kaštanové a mandlové mouky. Ono by to beztak dobře šlo i při použití jenom jedné mouky. Nejdůležitější je dobře našlehat vejce a nepřehnat to z množstvím suchých složek.


Ingredience:

1 hrnek dýňového pyré ( Malá dýně 200-300 g )

1 1/2 hrnku kaštanové mouky

1/2 hrnku mandlové mouky

1 lžička jedlé sody

1 čajová lžička vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů)

3/4 lžičky soli

2 lžíce perníkového koření

30 g kokosového cukru

1/4 šálku kokosového oleje

4 vejce

2 lžičky vanilkové extraktu do sušeného ovoce

1 šálek sušeného ovoce ( Já jsem použil fíky, kandovaný zázvor, třešně, brusinky)

dýně vejce mouka ovoce


Postup:

Nejdříve je potřeba si připravit dýňové pyré. Dýni rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší 1 cm kousky. Vložíme do malého hrnce, zalijeme troškou vody a dusíme do změknutí dýně. Následně rozmačkáme vidličkou. Pokud pospícháte, lze dýni rozmixovat tyčovým mixerem. Dýňové pyré se u nás zatím neprodává. Ze zahraničí si ho lze objednat z Iherbu. Doprava je 4 dolary do České republiky. Podmínkou k zachování této dopravy je nepřekročení váhového limitu 1800 gramů.

V dalším kroku si spaříme všechno sušené ovoce a dáme ho namočit do teplé vody. Po změknutí je překrájíme na stejné kousky. V mém případě to byl zázvor a fíky. Všechno ovoce zalijeme dvěma lžícemi vanilkového extraktu. Následně zapneme troubu na 180 stupňů a vyložíme si formu pečícím papírem.

připraveno na pečení

Perníkový chlebík z kaštanové mouky

Odměříme si kaštanovou a mandlovou mouku. Přidáme všechny suché složky (krom cukru) a zamícháme. Dáme šlehat vejce s cukrem. Nakonec do našlehaných vajec přilijeme pomalu olej, který ještě zašleháme. Do těchto našlehaných vajec přidáme pozvolna mouku, podušenou dýni a všechno sušené ovoce. Pečeme okolo 40-45 minut.

Přeji dobrou chuť a pěkné prožití vánočních svátků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *