Máku existuje několik desítek druhů. Kvete výrazně červenými či bílými květy s tmavou skvrnou uprostřed. Maková semínka mají během zrání různou barvu. Dnes se dá koupit několik druhů máku. Třeba modrošedý, černomodrý, bílý či hnědý. Roste téměř všude. Česká republika je dokonce největším pěstitelem máku setého na světě. Pokrývá až třetinu světové spotřeby.
Hlavním důvodem pěstování máku v zemích jako jsou Indie, Pákistán, Makedonie, Thajsko a Laos, je nelegální získávaní opia. Je třeba zmínit, že se jedná o mák opiový. I když v klasickém máku najdete opium také. Jelikož makové semeno obsahuje 40 až 60 % hodnotného oleje, není moc dobré kupovat už namletý mák z důvodu možného žluknutí. Takový mák chutná hořce a podle čichu se dá poznat jeho závadnost.
Ingredience:
100g špaldové hladké mouky – koupit
75g nemletého máku – koupit
50g kokosového cukru – koupit
50g másla
1 vejce
200 mléka nebo lze použít kokosové – koupit
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžička skořice
2 lžičky prášku do pečiva
šťáva z půlky citronu
Postup:
Nejprve si zapneme troubu na 160 stupňů. Odvážíme si mák a dáme ho opražit. Během pražení si odvážíme máslo s cukrem, které společně utřeme. Do tohoto „krému“ přidáme jedno vejce, mléko, vanilkový extrakt, lžičku skořice, a šťávu z půlky citronu. Opražený mák umeleme v mlýnku na kávu.
Dobře opražený mák musí vonět. Nakonec si odvážíme mouku, ve které rozmícháme prášek do pečiva a namletý mák. Tuto směs postupně vsypeme do tekuté směsi a dobře promícháme. Nalijeme do pečicí formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 50-55 minut ve vyšší formě. Na plechu či v košíčcích stačí 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.
Veganská alternativa:
Vejce můžete nahradit jednou lžící lněného semínka. To rozemelte mlýnku na kávu a zalijte jednou deci vody. Nechte 10 minut odpočívat a dále použijte stejně jako vejce v receptu. Máslo můžete nahradit kokosovým tukem, olivovým, rýžovým, avokadovým olejem v poměru 150 ml, který rozmícháte s cukrem.