pastika-z-kachnich-jater
Recepty Snídaně

Domácí paštika z kachních jater s mandlemi a brusinkami

Domácí paštika má s těmi z konzervy společný snad jen název. Žádné vepřové kůže nebo drůbeží separát. Jakou si ji uděláte, takovou ji budete mít. Chce to sice trochu času a trpělivosti, ale veškerá snaha se vám vrátí tisíckrát. Osobně jsem na kupované paštiky dávno zanevřel. Ten pach kupované paštiky se mi vybavuje dodnes.

Pamatuji si na moje školní pondělky na základní škole, kdy mě pravidelně bolívala hlava. Všechny pondělky jsem měl vždy namazanou paštiku s chlebem, protože u nás nic jiného nebylo. Došlo to tak daleko, že mi doktor napsal brufen 400 v 10 letech. Tenkrát byla jiná doba a nebylo možné jako tomu je dnes, si zajet nakoupit i v neděli.

Paštiky jsem od té doby začal nenávidět. Také je pravda, že jsem celý den nic nepil, tak jsem byl určitě dehydratovaný. Tento odpor k paštikám nezměnila ani roční vojenská služba. To jsem raději jedl suchej chleba, jak jíst konzervu paštiky. Jedinou paštiku, kterou jsem vzal na milost po všech těch letech, je z kachních nebo husích jater a jedině domácí.


Ingredience:

1 cibule
2 stroužky česneku
100 g másla
500 g kachních jater
250 ml červeného vína
sůl a mletý černý pepř
3 snítky tymiánu
80 g brusinek
40 g loupaných mandlí


Postup:

Večer si dáme namočit mandle, které ještě večer slijeme a zalijeme je čistou vodou. Ráno tak půjdou mandle mnohem lépe loupat a i chuť bude mnohem lepší, oproti těm špinavým ze sáčku. Z receptu daných 40g, raději navyšte na větší množství, protože vám při loupaní určitě zachutnají.

Dále se nachystáme játra. Ty odblaníme a překrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na jemno a osmahneme v hrnci na másle. Všechna nakrájená játra přidáme k cibuli a chvíli orestujeme. Zalijeme je 200 ml vína a povaříme ještě asi 10 minut. Během vaření si spaříme mandle i brusinky. Mandle oloupeme a brusinky překrájíme na menší kousky.

Játra dochutíme solí, pepřem a tymiánem a odstavíme z plotny. Vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem. Na nízké pánvi povaříme brusinky se zbytkem vína. Všechno víno necháme vyvařit. Do játrové hmoty vmícháme povařené brusinky s překrájenými mandlemi. Hotovou paštiku necháme odležet nejlépe přes noc v chladu. Podáváme ji s pečivem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *