Fazolová polévka s kokosovým mlékem a batátem

Ingredience na polévku:

250g míchaných fazolí
2 lžíce ghí. (Vyrobit si ho můžete pomoci tohoto návodu)
2 cibule nakrájené nadrobno
1 střední batát 200-300g
1 lžíce koření garam masala
4cm kousek čerstvého zázvoru nastrouhaného
šťáva z 1 pomeranče
1l zeleninového vývaru
200ml konzerva kokosového mléka (Vyrobit si ho můžete pomoci tohoto návodu)
2 lžíce sekaných lístků koriandru – lze nahradit petrželkou


Postup:

Nejprve si večer dáme máčet fazole do studené vody. Ještě před spaním všechnu vodu slijte a dejte na noc novou. Ráno tento krok opakujte a dejte vařit fazole s novou vodou. Podle druhu použitých luštěnin počítejte s odlišnou dobou vaření. Fazole nikdy během varu nesolte. Použít můžete bílé máslové, adzuki, fazole černé oko, strakaté borlotti nebo jakékoli další. Pokud si chcete vše usnadnit použijte fazole s plechovky o hmotnosti 400g.

V novém hrnci na ghíčku zvolna opékejte cibuli a batát asi 10 minut dozlatova. Přidejte koření garam masala a strouhaný zázvor a míchejte ještě minutu. Vše zalijte zeleninovým vývarem, pomerančovou šťávou a přiveďte k varu. Nechte mírně bublat asi 5-10 minut, než bude batát měkký. Přilijte kokosové mléko a všechny scezené fazole. Polévku dosolte podle vaší chuti a pár minut ještě provařte. Přeji dobrou chuť.

 

Sdílet s přáteli