jarní kopřivový špenát
Recepty Sběr

Natrhejte si mladé jarní kopřivy na kopřivový špenát

Jarní čas patří neodmyslitelně zelené barvě. Při procházení jarní přírodou můžeme narazit na mladé kopřivy, kterých je všude dostatečné množství. Kdyby lidé věděli, jak jsou léčivé, tak by pěstovali jenom kopřivu. Bohužel to ví jen málokdo.

Pokud budete mít chvilku třeba o víkendu, určitě se na ně vydejte. Kopřivy se dají zužitkovat na mnoho způsobů, jak kuchyňských, tak i pro zdravotní účely. Naši předci je využívali ve velkém s dalšími planými rostlinami. Však se někdy zeptejte prarodičů, co všechno jedli kdysi.

Sběr kopřiv

Kopřiv existuje několik druhů a každá má jinou pálivost i chuť. Vše je ovlivněno místem nálezu a půdou. Místo sběru kopřiv volte dál od všech cest. Nejlepší se dají najít kolem vody. Kopřivy by se měli sbírat do 15 května, ale na kopřivový špenát jsou vhodné právě rostoucí žahavky, protože mají už dostatečnou velikost pro rychlý sběr.

Pozdějším čase kopřivy začnou tvrdnou a dřevnatět. Uvařený špenát z nich už není dobrý. Navíc obsahují velké množství dusíku a to už není pro naše zdraví to pravé. Existuje několik druhů kopřiv, které dorůstají do menších rozměrů po celý rok. Bohužel se špatně hledají, ale možná budete mít více štěstí na to správné kopřivové místo.

Kopřivový špenát

Protože je kopřiv všude dost, byla by škoda neudělat si zásobu na další měsíce. Ty mohou být v budoucnu rychlou záchranou, když nevíte co rychle uvařit.

sběr kopřiv

Po přinesení domů postačí kopřivy spařit vařící vodou a nechat je v hrnci změknout. Veškerý obsah sceďte přes cedník a zchlaďte studenou vodou.

spaření kopřiv

Přemístěte znovu do hrnce a následně je rozmixujte tyčovým mixerem. Pro lepší mixovaní přidejte trošku vody.

mixování tyčákem   rozmixováno

Následně naplňte do zipovacích sáčků a přemístěte do mrazáku. Zmražením kopřiv si tak můžete udělat dostatečnou zásobu na celý rok.   kopřivy připravéné k zamražení

Samozřejmě nemusíte vše mrazit a rovnou se pustit do přípravy špenátu. Příprava je naprosto stejná jako u klasického mraženého špenátu. Přidat můžete až 1/3 listů medvědího česneku, o kterém byl minulý článek. Po uvaření je dobré kopřivový špenát ještě rozmixovat. Chuť  kopřivového špenátu je k nerozeznání od klasického mraženého špenátu.

  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *