jak naklíčit pšenici mungo hrách
Klíčení Návody

Jak naklíčit pšenici, mungo, hrách a další druhy

Jeden z mnoha způsobů, jak dodat tělu potřebné stavební kameny ( minerály a vitamíny ), je určitě klíčení. Klíčky, jež se vyznačují úžasnými regeneračními vlastnostmi jsou neuvěřitelně výživné a alkalizující. Při klíčení narůstá v semínkách či zrnu výživový obsah do závratných výšek.

Při klíčení jsou sacharidy, bílkoviny a další látky lépe stravitelnější. Klíčky nemusíte jíst jenom syrové. Mohou se osmahnout, podusit, zapékat, plnit do tortill, amolet, polévek, sendvičů atd. S každou další kuchyňskou úpravou se mění jejich chuť i výživové hodnoty, tak proč to nezkusit, když je to tak jednoduché.

Jak na klíčení

K samotnému klíčení nebudete potřebovat žádné zahradnické umění. O vše se postará voda a čas. Já jsem zvolil do návodu na klíčení červenou pšenici. Mám na tomto téma vícero receptů, které později doplním. Ráno namočím pšenici na 24 hodin a během dne vodu ještě jednou vyměním. Za 24 hodin se zrna pšenice aktivují k životu.

Druhý den ráno vyliji celý obsah a nechám zrno v uvedené sklenici. Během dne ještě jednou proliji. Proces prolívaní je důležitý z hlediska dostatečné vlhkosti. Už toho dne uvidíte malé klíčky. Třetí den ráno uvidíte, že se vašemu klíčení velíce daří, třeba jak na přiložené fotce.

Samotná pšenice by nebyla k jídlu nic moc, proto je dobré vše zalít vodou a rozmixovat na kaši, kterou si můžete upravit podle vašich chutí. Rozmixovanou směs musíte ještě povařit. Kaše více zesládne a vše bude stravitelnější. Na jednu osobu si dejte klíčit 50- 70 gr pšenice. Zkoušel jsem i kamut, ale ta červená pšenice je mnohem lepší.

namočení pšenice ke klíčeníklíčení na druhý denplně naklíčená pšenice

Mějte na paměti, že u každého klíčeného druhu je potřeba individuální přístup. Znamená to, jinou délku máčení, proplachovaní, i uchovaní. Výhonky by měli být křupavé a nasládlé. Určitě nesmějí být zkyslé, nevzhledné, oslizlé nebo plesnivé.

Co vše se dá naklíčit ?

Pestrost klíčení opravdu nezná mezí a tento seznam není úplný. Jenom pro představivost, co vše se dá klíčit : len, sezam, pískavice, ředkvičky, jetel luční, alfalfa, řeřicha, cizrna, mungo, hrách,čočka, loupaná slunečnice, dýně, pohanka, pšenice,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *