Kvašené probiotické fazole recept proti nadýmání
Kvašení - Fermentace Návody

Kvašené probiotické fazole recept proti nadýmání

Všichni podvědomě víme, že bychom měli do jídelníčku zařazovat více luštěnin. Spotřeba luštěnin na jednu osobu v České republice je podle statistik pouze 2 kg. Při pohledu na celosvětová čísla je konzumace luštěnin v průměru od 7 do 47 kg na osobu. To je dost znatelný rozdíl v číslech. Přitom naši předci je jedli každý den.

V minulém příspěvku proti únavě, padla zmínka o tom, že únor je podle čínské medicíny měsícem, kdy je vhodné posilovat ledviny. Při pohledu na tvar samotných fazolí si nejde nevšimnout jasné podoby lidských ledvin. Právě východní medicína učí, je-li potravina podobná tvaru orgánu lidského těla, pak je pro samostatný orgán léčivá a posiluje funkci orgánů.

Pokud se člověk naučí využívat ve správný čas správné suroviny, mohou mu pomoci od zdravotních problémů i posílit svůj zdravotní stav. Ne nadarmo se říká, že kuchař je poloviční lékař. Každá surovina se dá v kuchyni využít na nejrůznější způsoby. Stejně na tom jsou i fazole, které mají nekonečné využití v kuchyni podle daného kraje a země.

Luštěniny jsou notoricky známým spouštěčem nadýmání a plynatosti. To bude nejspíše příčina jejich neoblíbenosti mezi jejich odpůrci. Fermentace luštěnin je jedna z cest, jak zamezit zmíněných zažívacích problémů a využít obrovský potenciál luštěnin v kuchyni. Pokud necháte fazole po uvaření vykvasit podle následujícího návodu, dojte během procesu kvašení rozštěpením dlouhých řetězců bílkovin na aminokyseliny, které lidské tělo umí daleko snadněji využít. Navíc kvašením vznikne hromadu kmenů probiotik, které jsou základním faktorem dobrého zdraví. Většina populace má střevní mikroflóru dost oslabenou, proto je vhodné jíst pravidelně kvašené potraviny.

Jak připravit luštěniny – fazole,  aby nás nenadýmaly

Určitě nebude na škodu přidat i pár rad na správné vaření fazolí (luštěnin). Fazolí existuje velké množství s rozdílnou dobou máčení. Nejmenším fazolím postačí několik hodin máčení, ale ty největší známe jako ledvinové můžete máčet i několik dnů. Máčení je taky základní krok pro lepší stravitelnost luštěnin a odstranění purinů. Už v samotné vodě se začne startovat proces štěpení.

Podle druhu fazolí vodu slijte alespoň jednou denně. Před vařením vodu slijte a dejte novou. Při vaření vody se začne tvořit pěna, kterou je potřeba posbírat. Je možnost vodu slít a začít na novo. Tímto krokem by se měl odstranit poslední zbytek purinů. Stáři luštěnin hraje při vaření hlavní roli. Tlakový hrnec je ideální volbou na starší luštěniny. Pozor na to, ať je nerozvaříte zase až moc.

Na kvašení fazolí je vhodné je uvařit na skus. V mnoha zemích se na ochucení luštěnin používají rozdílné směsi koření, protože je potom pokrm lépe stravitelný. Perfektně odvede svou práci pro nás známé koření – Tymián, Majoránka, Kmín, Estragon, Saturejka, Bobkový list. Na občasné zpestření jídelničku, fungují výborně i mořské řasy typu Kombu, Hiziki i Wakame. Ty se vařením rozvaří, takže je nebudete muset lovit. Taky pokrm doplní o další cenné látky.

Jak si připravit kvašené probiotické fazole

Po uvaření fazolí slijeme fazolový vývar. Pokud vám ho v hrnci zůstalo dostatek, můžete vývar využít jako nápoj. Pokud si na výslednou chuť zvyknete, i tento nápoj posiluje ledviny. Podle množství fazolí a dané nádoby kde budete fazole kvasit si svařte množství vody se solí. Na půl litr vody dejte jednu lžíci soli.

Aby se dílo podařilo, je vhodné přidat i nějakou zeleninu. Každý ať si vybere, co mu nejvíce chutná. Stejně tak si navrstvěte fazole i zeleninu podle vaší fantazie. Celou sklenici zalijte ještě teplým solným nálevem. Je to podobný způsob, jako když se připravuje vodní pickles.

Pamatujte, že vše musí být zalité solným nálevem bez přístupu vzduchu. Vhodné je obsah zatížit malou sklenicí nebo nahoru dát list zelí. Sklenici nezavírejte úplně. Na kvašení postačí pět dnů. Poté sklenici přendejte do lednice. Tyto fazole poslouží jako základ na mnoho pokrmů. Samozřejmě je můžete jíst i tak samotné.

uvařené luštěniny fazole a zizrnajarní cibulka porek cibule chillivrstvení zeleninouvytlačení vzduchuhorní vrstva zelíkvašené fazole

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *