Chcete-li si doma vyrobit pampeliškovou kávu, je právě teď nejvhodnější doba, než ji mráz úplně spálí. I když to podle dlouhodobé předpovědi vypadá tak, že listopad bude bez větších mrazů. Ale víte, jak je to tady s těmi předpověďmi na měsíc dopředu.
K domácí výrobě pampeliškové kávy stačí najít dobré místo a ty správné kořeny. Sebou si vzít nějakou menší lopatku, či krumpáč. Pár let zpátky jsem měl taky vyhlídnuté pěkné místečko na jednom rybníku. V knize léčivá pampeliška od Brigitte Mars jsem se dočetl, že jarní kořeny bývají sladší oproti podzimním.
Také mají vyšší obsah fruktózy a jsou i méně vláknité. Pro změnu podzimní kořeny jsou více hořké, ale jsou bohatší na inulin. Podzimní kořeny mají ale větší léčebnou sílu oproti jarním. To je celkem logické, jelikož pampeliška je odkvetlá a většina její síly směřuje do kořenu.
Tak nějak jsem nabyl dojmu, že pokud nechám pampelišky přejít mrazem, budou potom kořeny více sladké, tak jak se to dělá třeba při výrobě ledového vína. Sice vůbec nedokážu říct, jestli by se to nějak projevilo na výsledné chuti pampeliškové kávy, ale já jsem byl o tom tenkrát naprosto přesvědčený.
Počkal jsem si tedy na trvalejší mrazíky a následně se vydal na kořeny k výrobě pampeliškové kávy. Ten den jsem ještě propojil s rybařinou. Víceméně jsem čekal, že už ryby moc nepůjdou, jelikož už byla pěkná zima a u vody je to vždy pořádně cítit.
Hřál měl ale pocit, že si alespoň nakopu dostatek kořenů a u toho se ještě zahřeji kopáním. Když jsem ale začal hledat, hrozně jsem si divil tomu, kde všechny jsou. Po pampeliškách samozřejmě nebylo ani památky, jelikož je mráz všechny spálil.-)
Bez listů se pampeliškové kořeny totiž špatně hledají. Pokud jste dopadli stejně jako já nebo čtete tento článek ve špatném období, lze pampeliškovou kávu bez problému koupit třeba zde
Sběr pampeliškové kořene
I když roste pampelišek všude dost, pro výrobu je potřeba najít rostliny starší jednoho roku. Ty už mají dostatečně velký kořen. Poznáte je podle jedné velké prorostlé rostliny. Pampelišky které kvetou z jara na loukách mají velice malé kořínky.
Ty jsou spíše ideální na výrobu salátu na jaře a výrobu pampeliškového medu. I když osobně bych to medem vůbec nenazýval. Podaří se vám najít starší pampelišky, je ideální pampelišku z jedné strany odkopat a pomocí krumpáče vykopnout i s celým kořenem.
Následně vytřepat všechnu hlínu a celý kořen dát do kýble s vodou. Je to tak lepší, protože se pak celý kořen snadno čistí. Samozřejmě pokud to umožňují podmínky vašeho místa. Po nasbírání dostatečného množství pampeliškových kořenů zbývá kořeny očistit od drobných kořínků a dobře je vydrhnout od zaschlé zeminy. Kořeny určitě neloupejte.
V další fázi musíte kořeny nasušit. K tomu lze použít klasickou troubu, popřípadě sušičku na ovoce. Kořeny je potřeba nakrájet na přibližně stejné kousky a sušit při 60-80 stupních. Nedostatečné usušení může vést k plesnivění, a to určitě nikdo z nás nechce.
Po usušení následuje pražení, což je nejdůležitější krok z celého procesu. Jelikož peče každá trouba jinak, je velmi snadné kořeny upražit na uhel. Teploty nastavte na 140-160 stupňů. Kořeny pražte asi hodinu a půl.
Pokud je pražíte prvé raději začněte na 140 stupních. Určitě je i tak hlídejte, aby nedošlo ke spálení. Správné pražení vám napoví i samotná vůně. Po vychladnutí můžeme kořen pomlet na prášek, ale není to vyložené nutné.
Když budete mít chuť na pampeliškovou kávu, můžete si kořen podle libosti kdykoliv pomlet nejlépe na elektrickém kávomlýnku s tříštivým nožem.
Nemoci, které dokáže kořen pampelišky léčit
Absces, akné, vysoký cholesterol, alkoholismus, artritida, bolesti hlavy, bronchitida, cirhóza, cysty na vaječnících, deprese, dna, genitální bradavice, hemoroidy, hepatitida, herpes, hypertenze, hypoglykémie, hypochondrie, kandidóza, kocovina, křečové žíly, kolitida ( zánět tlustého střeva ),
Menstruační křeče, mononukleóza, obezita, pálení žáhy, plané neštovice, premenstruační syndrom, prevence rakoviny, prostata, prsa-přecitlivělost, příušnice, psoriáza, ranní nevolnost, spalničky, stařecké skvrny, tuberkulóza, tumor, únava, vředy, vyrážky, zácpa, závratě, zvětšená slezina, žloutenka,
Složení pampeliškového kořene a jeho účinky
Asparagin – Působí jako přírodní diuretikum.
Draslík — Podporuje funkci ledvin a srdce. Pampelišky obsahují až třikrát více draslíku než jiná zelenina.
Esenciální olej — Má antimikrobiální vlastnosti.
Flavonoid glykosidy (apigenin a luteolin) — Diuretické, antispazmodické, antioxidační a hepatoprotektivní vlastnosti.
Flavonoidy ( lutein, flavoxantin a violaxantin ) — Přírodní antioxidanty.
Fosfor — Prospívá srdci a mozku.
Fruktóza — Ovocný cukr.
Hydroxyfenyloctová pryskyřice — Zklidňuje zánětlivé procesy.
Cholin — Urychluje metabolizmus tuků a pomáhá nervovým a mozkovým přenosům.
Inulin — Udržuje hladinu krevního cukru. Jeho obsah je nejvyšší na podzim, až 24 procent.
Kumestrol — Díky svým svíravým vlastnostem posiluje tkáně.
Kyselina galová — Přírodní antioxidant.
Kyselina octová —Díky svým protizánětlivým vlastnostem pomáhá při alergiích
Kyselina kávová — Známé svými antibakteriálními vlastnostmi.
Kyseliny fenolové — Podporuje tvorbu trávicích šťáv.
Mastné kyseliny (myristová, palmitová, stearová, laurová) — Prospívají nervovému systému a napomáhají metabolizmu
tuků a trávení.
Míza (latex) — Zklidňuje podráždění.
Pektin — Rozpustná vláknina, která znásobuje detoxikující vlastnosti rostliny. V Rusku se pektin doporučuje k detoxifikaci od těžkých kovů a radioaktivních látek.
Polysacharidy (glukan, manan, inulin) — Stimulují imunitní systém a podporují tvorbu bílých krvinek.
Tanin — Posiluje tkáně.
Taraxacerin — Krystalická hořká látka.
Triterpeny ( taraxol, taraxerol,tataxasterol a amyrin ) — Podporují jaterní a žlučníkové funkce.
Vápník — Vyživuje kosti, zuby a nervy.
Zinek — Podporuje imunitní systém.
Železo — Podporuje krvetvorbu.
Zdroj: Léčivá pampeliška ( Brigitte Mars )
Na závěr můžete ještě mrknout na dva rozdílné videonávody na pampeliškovou kávu.