pečena cizrna zdraví recept

Křupavá pečená cizrna neboli římský hrách recept mnoha chutí

Minule padlo pár slov o tom, jak mají jednotlivé suroviny nekonečné využití v kuchyni. Jasným důkazem toho je právě cizrna, známá taky jako římský či beraní hrách, kterým svým vzhledem připomíná. Oblíbenost této luštěniny je po zapomenutých časech zase na vzestupu. Přitom se v tady pěstovala už ve středověku. Proč se na ni úplně zapomnělo, to je mi taky záhadou?

Co to je cizrna ?

Teď si asi všichni říkají, co znají cizrnu už nějakou dobu, že jsem objevil Ameriku. S cizrnou jsem se poprvé setkal na stránkách rybářských časopisů okolo roku 1998. Tenkrát jsem v ní viděl úspěšnou nástrahu na lov kaprů a amurů. Tak byla v časopisech prezentována. Že se dá jíst, to jsem vážně netušil. Proč bych ji taky jedl, když je to potrava pro ryby.

Nějakou dobu jsem jí nemohl sehnat, ale pak se mi poštěstilo sehnat dva půl kilové pytlíky. Časopisy jsem měl dávno důkladně nastudované. Začala fáze máčení, vaření, kvašení. Čas jsem tomu obětoval, ale po pár pokusech jsem to vzdal, protože jsem tomu prostě nevěřil. Tenkrát mi chyběla trpělivost :-/

Na druhou stranu jsem se alespoň naučil vařit cizrnu. Dnes vím, že to chtělo více krmit a zbytečně nešetřit. Ona to ryba nebude žrát,  když to ani pořádně nezná. Stejné je to i u lidí. Cizrna, co to je, jak to jíte ? Když vám paní z obchodu položí takovou otázku, tak pomalu nevíte co odpovědět. Tím nechci říct, že já znám všechno. Všichni se toho musíme ještě hodně naučit.

To bylo malé cizrnové ohlédnutí do roku 1998, jak jsem se seznámil s cizrnou já. Sice jsem na ní nikdy nic nechytil, ale následující recept by mohl chytit všechny, kteří teprve váhají nad jejím nákupem. Pečená cizrna je jednoduchá na přípravu a pokud se správně připraví, je i prudce jedlá, protože báječně chutná.

Příprava pečené cizrny z plechovky

Pokud si chcete práci ulehčit a nemáte zrovna namočenou cizrnu, je možnost sáhnout po sterilizované cizrně z plechovky.  Raději otevřete alespoň dvě, (po pravdě 4 plechovky budou ideální množství) protože jedna bude málo. Cizrnu propláchněte vodou přes sítko a nechte ji okapat. Protože je cizrna z plechovky nacucaná nálevem, musíte ji usušit v utěrce nebo lze použít papírové ručníky. Cizrna by měla být matné barvy a být suchá na omak. Pokud byste tento krok neprovedli, tak by cizrna nezískala po pečení správnou křupavost.

usušení cizrny

Pečená cizrna recept mnoha chutí

Ingredience na moji variantu: 250 gramů cizrny v suchém stavu, 2 lžíce avokádového oleje, 1 lžička hrubozrnné soli, směs koření jsem použil 1 lžičku koriandru, 1 lžičku kmínu a jednu chilli papričku no name.

mix chilli koriandu a kmínu

Postup: Opražil jsem si koriandrová semínka + kmín. Vše jsem rozemlel na prášek i s chilli papričkou. Do cizrny jsem přidal dvě lžíce oleje a rozemletou směs se solí. Vše důkladně promíchal. Pekl ve vyhřáté troubě asi 35 minut na 200 stupňů.

koření cizrna olej

Nejlepší na tomto receptu z cizrny je jeho chuťová různorodost. Pokud vám jedno ochucení přestane chutnat, jsou další nekonečné možnosti ochucení. Základ je výběr jestli na sladkou nebo na slanou chuť. Z typu tuků můžete zvolit ghíčko, kokosový olej, sádlo, avokádový olej. Všechny tyto tuky jsou vhodné na pečení přes 200 stupňů, protože mají vysoký bod zakouření.

Koření nabízí nekonečné možnosti dochucení. Vsadit můžete na jeden druh nebo na kořenící směsi namíchaného koření. Se solí se dá vyhrát zrovna tak. Je to stejné jako u brambůrků. Akorát s dosti velkým rozdílem, jak zdravotním, tak s výsledným množstvím, které připravíte z jednoho sáčku cizrny. Navíc cizrna člověka zasytí na velmi dlouho, což se u brambůrků nedá tvrdit.

průběh pečení cizrny

Jak uvařit cizrnu

Cizrna se velice dobře vaří. Stačí jí namočit na 12 hodin a ráno uvařit. Pokud teda nemáte nějakou hodně starou. Uvařenou cizrnu poznáte podle toho, že ji lehce rozmáznete mezi prsty. U tohoto receptů ji stačí uvařit na skus. Uvařenou cizrnu slijte a nechte vychladnout.

Cizrna význam pro zdraví

Cizrna obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a složitých sacharidu, které přecházejí do krve pozvolna, i proto lépe zasytí. Vysoký podíl vlákniny váže ve střevech přebytečný cholesterol. Tuky obsažené v cizrně prokazatelně snižují hladinu cholesterolu, a taky zmírňují nebezpečí onemocnění arteriosklerózou.

Cizrna obsahuje zásaditou aminokyselinu lysin, které si naše tělo nedokáže vyrobit, proto mu jí musíme dodávat ve stravě. Dospělí potřebují v průměru 1-1.5 g lysinu denně. Velký význam má pravidelný přísun lysinu hlavně u dětí, protože jeho nedostatek může způsobit poruchy růstu a oslabení imunity.

Z různých minerálních látek zcela jasně vedou draslík, fosfor, vápník a hořčík. Minerály draslík a hořčík posilují srdeční sval, relativně vysoké množství vápníku a fosforu prospívá kostře a brání osteoporóze. Ze stopových prvků můžeme najít například železo, měď a zinek. První dva podporují tvorbu červených krvinek.

Give a Comment