dyne-hokkaido
Recepty Snídaně

Jednoduchá pařená buchta z dýně hokkaido a jablek

Dýně hokkaido velmi rychle zdomácněla ve spoustě českých kuchyní. Její široké kuchyňské využití, ji katapultovalo mezi podzimní zeleninu číslo jedna. I když se povětšinou používá ve slaných pokrmech, její sladká chuť se přímo nabízí k využití na sladko. Tato pařená buchta neobsahuje žádný cukr, takže je skvělou alternativou pro všechny, kteří chtějí omezit množství konzumovaného cukru.


Ingredience:

2 lžíce oleje nebo ghí
40 g oloupaných, nasekaných mandlí
2 střední jablka
300 g dýně hokkaido
250 g špaldové mouky
1 lžička skořice
1 sáček sušené stévie


Postup:

Připravíme si velký hrnec, pařák a dáme si vařit vodu. Vhodným řešením je doma najít hrnek, který přesně zapadne mezi tři nožičky pařáčku. Vody musí být dost, protože buchta se bude pařit přes hodinku. Než začne voda vařit, tak si oloupeme jablka a nastrouháme je nahrubo. K jablkům nastrouháme dýni hokkaido na jemno. Promícháme a přidáme špaldovou mouku,  stévii, skořici a nasekané mandle.

Jestli je ve směsi ještě suchá mouka, přidejte citronovou šťávu nebo vanilkový extrakt. Nakonec přidejte olej a směs zpracujte do menšího bochánku. Vložte do utěrky, šátku, pleny a umístěte na pařáček. Látku používejte vždy vyvařenou. Čistě vypraná látka by zanechala v pokrmu ocásek z pracího prostředku. Bochánek těsta zformujte pomocí šátku do kulatého tvaru a umístěte na pařák.

Hrnec zakryjte poklicí a nechte přes hodinu pařit na středním plameni. Po uplynutí této doby nechte buchtu volně odpočívat. Po vychladnutí hrnce ji přendejte do lednice nebo chladnější místnosti. Ráno ji zbavte šátku a dejte ji na chvilku ohřát do trouby. Nakrájejte ji podle vaší libosti a posypte skořicí. Jelikož je buchta dosti sytá, v pohodě vyjde pro čtyři strávníky. Místo dýně hokkaido lze použít mrkev nebo batáty. S červenou řepou by to stálo také za pokus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *