Řeřicha setá (zahradní) je jednoletá rostlina patřící brukvovité čeledi. Dorůstá do výšky až 40 cm. Jakmile přejde řeřicha na květ, ozdobí ji bílé kvítky. Většina z nás ji ale kvést nikdy neuvidí, protože ke konzumaci se sklízí po několika dnech od vyklíčení. Vedle běžně hladkolisté řeřichy existují odrůdy s velkými, širokými nebo zpeřenými listy, které jsou brány spíše jako dekorace na zahradě.
Řeřicha vliv na zdraví
Řeřicha je skutečné antibiotikum z bylinkové říše. Udržuje rovnováhu v hospodaření s minerálními látkami, zabraňuje vzniku chudokrevnosti a stimuluje imunitní systém. Rovněž podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je dobře ji přidávat do tučnějších a těžkých jídel. Ulehčí nám tak jejich trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle.
V drobounkých řeřichách je neuvěřitelný zdroj zdraví. Nejvíce je zastoupen vitamín C, dále beta- karotenem, vitamíny A, B1, B3, B6, K až k omlazujícímu vitamínu E. Stejně překvapující je sada obsažených minerálů – draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód.
Řeřicha setá, ta pravá pomocnice při zánětu močového měchýře a ledvin
Řeřicha je velice prospěšná naším ledvinám a močovým cestám. Zbavuje je toxických látek a eliminuje mikroorganismy způsobující záněty. Ne nadarmo lidoví léčitelé doporučuji konzumaci řeřichy při zánětu močového měchýře. Proto je vhodné ji užívat jako prevenci proti zánětům i při probíhající nemoci. Největšími pomocníky jsou právě vitamín C a draslík. Oba dva působí močopudně.
Domácí pěstování řeřichy
Semínka řeřichy se u nás dají zakoupit po celý rok. Nakoupit je můžeme v zahradnictví, hobymarketech, supermarketech a prodejnách zdravé výživy. Řeřichu je možné pěstovat celoročně na okenní římse nebo ve skleníku. Vypěstovat jí zvládne i malé dítě. Dokonce k tomu nepotřebujeme zeminu, úplně nám postačí obyčejná vata, kterou rozprostřeme na talíř nebo tácek, dostatečně navlhčíme a umístíme na okenní parapet s dostatkem světla.
Na vatu pak rovnoměrně nasypeme semínka – můžeme i poměrně hustě – a každý den kropíme vodou tak, aby byla vata vydatně provlhčená. Sklízet můžeme už za týden, protože řeřicha roste opravdu rychle. Mladé zelené rostlinky jednoduše odstřiháváme nad kořínkem, propláchneme vodou a můžeme rovnou konzumovat.
Stejně tak můžeme řeřichu vyset na lehčím substrátu, v písku, jemnějších pilinách, na vrstvě papírových ubrousku, popřípadě buničině. Jsou k dostání dekorativní výsevové nádoby například z pálené hlíny v podobě „řeřichového ježka“, který nejen krásně vypadá, ale je současně praktický.
Řeřicha v kuchyňských receptech
Jemné lístky řeřichy připomínají chutí hořčici a křen. Ostrou chuť řeřichy způsobují hořčiny a glykosidy hořčičného oleje – glukosinoláty. Řeřicha se konzumuje jen čerstvá. Obsazené glukosinoláty jsou citlivé na teplo, proto by se řeřicha měla konzumovat výhradně syrová. Pokud se ji přidá do teplého pokrmu moc, tak výsledný pokrm zhořkne.
Její ostrá chuť se hodí do salátů, k syrové zelenině, stejně tak k uzenině i masu. Drobně nasekanou řeřichu můžeme přidávat do různých tvarohových, vaječných a sýrových pomazánek. Čerstvou řeřichovou natí dodáme delikátní chuť i například míchaným vajíčkům nebo slané omeletě.
Chybu neuděláte pokud přidáte řeřichu do brambor i bramborové kaše. Lepší chuť i vzhled pokrmu vykouzlí řeřicha v polévce a na omáčce. V neposlední řadě je řeřicha základní součástí tzv. frankfurtské omáčce.
Řeřicha je opravdu skvělou volbou do kuchyně. Navíc je za pár korun, tak ji určitě vyzkoušejte.