Kombucha neboli čajová houba, není po pravdě ničím novým. Její účinky znají odedávna mnoho generací, hlavně z Číny, Japonska a Ruska. Kombucha se také řadila k standardnímu prostředku při různých postních nebo očistných kůrách. Znovuobjevena byla v posledních letech, protože se díky internetu stala zase oblíbenou.
Čajová houba kombucha prastarý léčivý přírodní prostředek
Odjakživa byla kombucha opředena legendami o její léčivé síle, u kterých pomohla při drobných potížích, tak i u těžkých onemocnění. Je známo tisíce příběhů o zdravotních pozitivech kombuchy z mnoha generací. Ještě dříve než se objevil název kombucha existovalo pro různá místa po světě mnoho názvů. Není přesně známo odkud přesně pochází kombucha. S největší pravděpodobností to bude Čína, protože první informace pochází právě z Číny. Tyto záznamy jsou staré přibližně 2200 let.
Podle legendy měli Číňané z dynastie Čchin (206 let př. n. l.) chránit perlivý nápoj, nejenom na uhašení žízně, ale především jako léčivý prostředek na nejrůznější nemoci.
Přibližně kolem roku 400 našeho letopočtu znali kombuchu také v Japonsku. Legenda praví, že Japonský císař Inkjó trpěl bolestmi žaludku. Doslechl se o potulném korejském lékaři jménem Kombu. Doktor Kombu císaře prohlédl a předepsal mu jedinečný léčivý prostředek. Za nedlouho se císařovi začalo dařit mnohem lépe. Od této doby se tomuto nápoji začalo říkat cha, což znamená japonsky čaj, následně došlo ke spojení na kombu-cha.
Další legenda pochází z Ruska z oblasti Kargasok. Tamní lidé denně v malých dávkách popíjely kombuchový nápoj. I přes tvrdé podmínky nechyběla těmto lidem vitalita a chuť do života. Lidé z této oblasti se také dožívali vysokého věku.
Další legenda pochází z Tchaj-wanu. Josef Weidinger, rakouský misionář prožil na tomto ostrově mnoho let, kde si oblíbil sladkokyselí nápoj místních obyvatel. Jmenoval se Kchun – Pchu – Čcha. Josef Weidinger vypozoroval blahodárné účinky na sobě i jeho přátelích.
Co se týká naší země, tak se k nám kombucha dostala přes carské Rusko a Baltik. Je známo, že tato „zvláštní houba“ se již před mnoha lety pěstovala v českých klášterech, kde tamní obyvatelé velmi přísně střežili její tajemství, a proto dostala svůj krycí název Olinka. Z klášterů si našla cestu do šlechtických rodin, kde byl na počátku minulého století pojmenován jako Champagne of life – Šampaňské života, jelikož byl pro mnohé skvělou náhradou za alkohol.
Další článek, jak si vyrobit kombuchový ocet doma
V devatenáctém století byla kombucha už dobře známá v mnoha zemích. V roce 1913 byla tato houba podrobena vědeckému bádání. O kombuše bylo zveřejněno mnoho článků v odborných medicínských časopisech. Zájem o ni vždy klesl během války, protože kombucha se špatně sháněla, stejně jako čaj i cukr.
V 50 letech byla kombucha nedílnou součástí nápojových lístků v mnoha rekreačních oblastech. Společnost si kombuchu oblíbila jako nealkoholickou náhradu za aperitiv pro jeho vynikající účinky proti zácpě.
V 60 letech došlo k prvnímu zveřejnění zpráv o kombuchových kulturách. Proběhlo mnoho výzkumů, například pomocí Kirilianovy elektrofotografie. Jedná se o vysoce citlivé fotografování, během něhož dochází k zachycení aury, která obklopuje lidské tělo. Pomocí této metody bylo viditelně zaznamenán příliv energie po použití kombuchového nápoje.
Velmi úspěšný test proběhl také pomocí biorezonátoru dr. Reinholda Wiesnera. Touto speciální metodou byly technicky změřeny pohyb krve a proces byl ještě opakován po požití kombuchového nápoje. Došlo k zjištění, že perlivý nápoj po vypití aktivuje obrané síly nemocného organismu a do činnosti uvádí samoléčebný proces.
V 80 letech byla použita při léčbě rakoviny. Bývalí americký prezident Ronald Reagan, nemocný rakovinou vypil denně litr kombuchového čaje.
V současnosti se stala kombucha oblíbenou u filmových hvězd a celebrit hlavně v Americe. Oblíbenou ji má třeba Madonna, Halle Berry, Lindsay Lohan a Gwyneth Paltrow a další.
Vzhledem k vysoké poptávce ze strany uživatelů, se stal z kombuchy velice dobrý byznys. Ročně jde obrat do stovek milionu dolarů. Protože je pěstování kombuchy a následné kvašení relativně jednoduché, existuje mnoho malovýrobců až po velké mega firmy, které mají obraty okolo 350 milionu ročně a tato suma každoročně roste. I když by mě osobně zajímala výroba těchto mega firem. Nedokážu si představit, jak velký musí být výrobní prostor na přípravu takového množství připravované kombuchy.
Ve Spojených státech můžete narazit ne desítky nejrůznějších příchutí.
I když je možné na českém trhu kombuchu koupit v pet lahvích, je mnohem výhodnější volba koupit mateční kulturu kombuchy. Sehnat kombuchu dnes není žádný problém. Stačí trošku zapátrat po internetu. Určitě ji taky budou mít i ve zdravých výživách. Povětšinou se prodává mateční kultura od dr. Palisy.
Tento balíček obsahuje vše pro domácí kvašení čaje s kombuchou. Jediná nevýhoda je, že mateční kultura je velmi malá. Kombuše bude trvat pár měsíců než doroste do požadované velikosti, protože kvasit ji v litrové nádobě určitě nemá smysl. Dnes jsou na trhu nejrůznější nádoby. Třeba tato o obsahu 4.4 litru.
Jakmile si jednou seženete mateční násadu kombuchy, bude se vám tvořit neustále nová a nová. Pokud má kombucha vhodné podmínky, roste s každým novým čajovým nálevem. Článek na domácí výrobu kombuchového nápoje najdete zde.