červnené vlašské ořechy

Zdravé ořechové máslo pro vánoční cukroví

Pokud máte doma dostatečnou zásobu vlašských ořechů z letošního roku, tak jej můžete využít na výrobu výborného ořechového másla. Nebo je můžete sami nabídnout třeba k prodeji těm, co právě shánějí vlašské ořechy na pečení cukroví. Nabídnout nebo sehnat můžete ořechy třeba na  Aukrubazarech, založených skupin na FB.

Jak vybrat kvalitní vlašské ořechy

Pokud sháníte vlašské ořechy, určitě se zeptejte prodejce na kvalitu, odkud ořechy pochází, jestli nejsou plesnivé, nebo žluklé. Vlašské ořechy mají totiž tendenci rychle žluknout, právě díky vysokému množství oleje. Určitě je nekupujte v obchodech, protože tady už je více než jasné, že tyto ořechy jsou dobré jedině do kotle. Ze zdravotního hlediska je to hra s vašim zdravím.

vlasske-orechy-z-obchodu

To je taky důvod, proč je tolik alergií na ořechy všeobecně. Teď s blížícími svátky je spotřeba ořechů největší za rok. Proto vybírejte pečlivě kvalitu nejenom u vlašských, ale ostatních ořechů a semínek. Zdát se cukroví bez ořechů, by určitě nebylo to pravé cukroví.

Jak uchovat vlašské ořechy

Ideálně je všechny ořechy vylouskat a naplnit do plastových nádobek a zamrazit. Tak nebudou ořechy žluknout a budou pořád připravené na domácí pečení nebo další kulinaření. Další způsoby, jak uchovat vlašské ořechy najdete v tomto článku.

Jak si vyrobit máslo z vlašských ořechů

Každý, kdo si zamiloval třeba sezamovou pastu tahini, bude určitě brzy také příznivce tohoto ořechového másla. Za sebe se musím přiznat, že másla z ořechů doslova miluji. Z vlašských ořechů tomu není jinak. V tomto čase ho skvěle využijete jako krém na cukroví, nádivek, ale i obyčejně třeba na krajíc chleba

Samotná příprava zabere zhruba 30 minut. Ořechy je dobré propláchnout a nechat oschnout. Dají se dosušit i v troubě na nízkou teplotu. Mě se podařilo sehnat tento rok červené oříšky. Připadají mi odolnější, oproti klasickým vlašákům, ale možná je to jenom můj dojem.

Suché vlašáky dejte na plech s pečícím papírem, protože tak se nebudou tolik připalovat jako na samostatném plechu. Trouba musí být dobře vyhřátá okolo 150-170°C. Doba pražení je okolo 10 minut. Každá trouba je jiná, tak je nutné vlašáky kontrolovat. V celém procesu je nejdůležitější, aby se olej z ořechů uvolnil. Jednoduše řečeno, ořechy se musí pořádně prohřát, aby  se ořechy pořádně „zapotily“.

Po vyjmutí z trouby je důležité postupovat rychle. Pokud máte dobrý mixér, můžete ořechy rovnou rozmixovat. Já si vždy pomůžu odšťavňovačem, přes který ořechy pomelu. Vlastním Omegu 8006, což je spolehlivý pracant. Ořechy pomele a dokonce oddělí i olej. Sice je to potom horší s čistěním, ale vařící voda vše odmastí.

Při mixování se musí máslo promíchat, protože se máslo nalepí na stěnu. Tohle platí i u klasického mixéru. Mixuji tyčovým mixérem v nádobě na 500 ml. Směs by měla být hladké konzistence. Máslo můžete libovolně dochucovat. Tentokrát jsem zvolil mátový sirup. Množství dvě lžíce na 400 gramů ořechů.pomlété odšťavňovačem
moučka připravená k mixováníMáslo z vlaškých ořechů

Olej byste neměli vůbec přidávat, protože vlašské ořechy mají oleje dostatek. Pokud nemůžete vzniklou směs umixovat do krému, ořechy jste špatně opražily a olej se neuvolnil. Ještě doplním, že tyčáky nejsou tím pravým pro výrobu ořechových másel. Nejeden tyčák se zapekl pří této náročné práci. Proto vše před mixováním ještě pomelu na odšťavňovači.

Vlašáky jako prevence na alzheimerovou chorobu

Popsat veškeré využití vlašských ořechů a zdravotních přednosti, by určitě bylo na pořádný článek. Jejich velká přednost je, že jsou lehce sehnatelné a od nepaměti patří k naší domovině. Pokud se podíváte na samotné jádro ořechu, tak svým vzhledem připomíná malý mozek. Dobře jde vidět levá i pravá hemisféra, mozková kůra, malý mozeček zvaný Cerebellum.

Není náhodou, že určité potraviny vypadají jako určité orgány v lidském těle. Těmito potravinami můžeme posílit určitý orgán, který je oslabený. Proto jsou vlašské ořechy výborným palivem pro mozek. Dokážou vytvořit nové neurony pro správnou funkci mozku. Jedná studie uvádí, že flavonoidy s vitamínem E a omega-3 mastné kyseliny dokážou zvýšit funkci mozku, ale i zabránit vzniku alzheimerovy choroby.

Což je naprosto skvělá zpráva pro pacienty trpící alzheimerovou chorobou. Zařazením ořechů do jídelníčku určitě neotálejte. Stačí hrst ořechů denně a uděláte pro sebe mnohem více, než polykat nějaké potravinové doplňky pochybné kvality. Jenom nezapomínejte na samostatnou kvalitu v úvodu tohoto článku.

prevence na alzheimerovou chorobu

2 komentáře

  1. Limaš 25.1.2019
    • Petr 15.2.2019

Napsat komentář: Petr Zrušit odpověď na komentář