Fermentace neboli kvašení, nabízí nekonečné kuchyňské možnosti, jak přirozeně prodloužit dobu trvanlivosti jednotlivých potravin. Člověk s úžasem objevuje nové fermentační procesy, které mají v každé zemi svoji dlouholetou tradici. Pokud nahlédneme do fermentačních receptů severní Afriky, zákonitě musíme narazit na nakládané citrony. Ty mají v kuchyňských receptech nekonečné využití. Jestliže je máte doma v lednici, a nevíte co s nimi, zkuste jeden z těchto jedenácti receptů.
Marocké kuře s olivami a nakládanými citrony
Marocký salát z lilků s naloženými citrony
Nakládané citrony s pečenou mrkví a fetou, dochucené harissou
Dušené hovězí s harissou a nakládanými citrony
Citronový quiche (kiš) s lososem
Kuřecí tagine s nakládanými citrony, zelenými olivami a zlatými rozinkami
Kvašené citrony s Quinou, kozím sýrem a vlašskými ořechy
Crostiny s fermentovanými citrony a pečenými ořechy s ricottou
Kuskusový salát s meruňkami a kvašenými citrony
Grilovaný chřest, česnek a naložené citrony
Bůček s olivami s konzervovanými citrony
Jak naložit citrony
Nakládané citrony zaberou časově asi 15 minut. Ještě před naložením doporučuji citrony pořádně vyčistit. Já jsem je pro jistotu naložil do vody s koloidním stříbrem, které by mělo zlikvidovat vše z povrchu citronů. Kupoval jsem je v Lídlu, kde je občas mají. Bio nebio, zkrátka to šlo přes pult, kde denně projde tisíce položek všeho druhu. Každý ať si udělá představu sám.
Do předem připravené sklenice jsem nasypal na dno 1 cm soli. Použil jsem himalájskou růžovou sůl. U každého citronu jsem odřezal obě špičky. Citrony jsem nakrojil do kříže a prosypal solí. Při jakémkoliv nakládaní je důležité vytlačit všechen vzduch, jak jsem na těchto stránkách několikrát psal. Do sklenice jsem ještě natlačil skleničku, aby se vytlačila šťáva nad povrch citronů, protože jsem měl větší sklenici a málo citronů.
Tři dny jsem nechal kluky žlutý spokojeně vyhřívat na parapetu. Sklenici můžete během dne několikrát protřepat. Po třech dnech přesuňte žluťásky do lednice, kde si pobudou alespoň tři týdny. Způsobů jak nakládat citrony je nespočet. Samotné citrony se můžou nakrájet na kostičky, čtvrtky i nakládat celé. Více inspirace ve videích.