Marocké nakládané citrony
Kvašení - Fermentace Návody

11 receptů, jak využít nakládané citrony v kuchyni

Fermentace neboli kvašení, nabízí nekonečné kuchyňské možnosti, jak přirozeně prodloužit dobu trvanlivosti jednotlivých potravin. Člověk s úžasem objevuje nové fermentační procesy, které mají v každé zemi svoji dlouholetou tradici. Pokud nahlédneme do fermentačních receptů severní Afriky, zákonitě musíme narazit na nakládané citrony. Ty mají v kuchyňských receptech nekonečné využití. Jestliže je máte doma v lednici, a nevíte co s nimi, zkuste jeden z těchto jedenácti receptů.

Marocké kuře s olivami a nakládanými citrony

Marocký salát z lilků s naloženými citrony

Nakládané citrony s pečenou mrkví a fetou, dochucené harissou

Dušené hovězí s harissou a nakládanými citrony

Citronový quiche (kiš) s lososem

Kuřecí tagine s nakládanými citrony, zelenými olivami a zlatými rozinkami

Kvašené citrony s Quinou, kozím sýrem a vlašskými ořechy

Crostiny s fermentovanými citrony a pečenými ořechy s ricottou

Kuskusový salát s meruňkami a kvašenými citrony

Grilovaný chřest, česnek a naložené citrony

Bůček s olivami s konzervovanými citrony

Jak naložit citrony

Nakládané citrony zaberou časově asi 15 minut. Ještě před naložením doporučuji citrony pořádně vyčistit. Já jsem je pro jistotu naložil do vody s koloidním stříbrem, které by mělo zlikvidovat vše z povrchu citronů. Kupoval jsem je v Lídlu, kde je občas mají. Bio nebio, zkrátka to šlo přes pult, kde denně projde tisíce položek všeho druhu. Každý ať si udělá představu sám.

Do předem připravené sklenice jsem nasypal na dno 1 cm soli. Použil jsem himalájskou růžovou sůl. U každého citronu jsem odřezal obě špičky. Citrony jsem nakrojil do kříže a prosypal solí. Při jakémkoliv nakládaní je důležité vytlačit všechen vzduch, jak jsem na těchto stránkách několikrát psal. Do sklenice jsem ještě natlačil skleničku, aby se vytlačila šťáva nad povrch citronů, protože jsem měl větší sklenici a málo citronů.

Tři dny jsem nechal kluky žlutý spokojeně vyhřívat na parapetu. Sklenici můžete během dne několikrát protřepat. Po třech dnech přesuňte žluťásky do lednice, kde si pobudou alespoň tři týdny. Způsobů jak nakládat citrony je nespočet. Samotné citrony se můžou nakrájet na kostičky, čtvrtky i nakládat celé. Více inspirace ve videích.

Lemon pickle

Zatížení skleničkou

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *