Snídaně

Křupavé muffiny s jáhly a zeleným čajem

Bagel, cornbread, donuty, monkey bread, cheesecake, cookies, pumpkin pie, pancakes, muffiny. To vše patří dennodenní klasice mnoha Američanů každý den. Většinou jsou všechny tyto zmíněná jídla připravovaná na sladko s velkým množstvím přidaného cukr.

spotřeba cukr na hlavu

Kdo byl někdy ve Spojených státech, tak ví, že se cukr přidává snad do všeho a vše je nehorázně přeslazené. Proto se také není čemu divit, že Američané drží už po dlouhá léta prvenství ve spotřebě cukru. Podle statistik z posledních let, je denní spotřeba cukru okolo 130 gramů na hlavu. Což je skoro 50 kilogramů za rok na osobu.

Naštěstí se každý recept dá upravit o dost zdravěji, včetně posledně jmenovaných muffinů. Ty se dají upéci na tisíce způsobů, s nekonečnou škálou chuťových variací. Proto také není nutné se držet všech ingrediencí z tohoto receptu.

Jelikož se jedná o malé pečivo, tak vám muffínky leccos prominou. Jenom stačí dodržet poměry mokrých a suchých ingrediencí, kypřidel, oříšků a dalších přísad. O vše další se již postará trouba.


Na 12 muffinů budete potřebovat ( jedna klasická forma )

180 g špaldové mouky

1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva – 7 g

1/2 lžičky sody – 2 g

120 g jáhel

20 g nemletého máku

30 g lískových ořechů

150 ml zeleného čaje

40 g kokosového cukru

60 g másla

1 hrnek jablečného pyré ( jedno střední jablko )

1 vejce

špetku soli


Postup:

U přípravy těchto muffinů je dost kroků, což může mnohé odradit. Jakmile si ve volné chvilce připravíte jáhly a pyré, ve fázi před pečením budete mít vše do půl hodinky. Prvním krokem je namočení lískových ořechů. Navykl jsem si všechny ořechy máčet, což se kdysi úplně běžně dělávalo.

Vodu s ořechy během dne ještě jednou vyměním. Během dne si dám vařit 1.5 litru vody. Litr použiji na spaření jáhel a půl litr na přípravu zeleného čaje. Čtvrt litru čaje pro sebe a zbytek do muffinů. Nachystaný čaj zaleji vodou o teplotě 70 stupňů.

Spařené jáhly nechám v sítku odkapat. V další části si navážím mouku, přidám kypřidla a vše proseji i se solí. Jestli nemáte doma jablečné pyré, což já běžně taky ne, vyrobíte si ho jednoduše oloupáním jednoho středního jablka, které nakrájíte na menší kousky.

Nakrájené jablko podlijete troškou vody a nechte dusit do změknutí. Poté jablko rozmačkejte nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Po vychladnutí do pyré rovnou přidejte jedno vejce a promíchejte. Jakmile jsou jáhly odkapané, připravím si pánev, kde rozpustím 60 g másla.

V tomto čase již zapínám troubu na 190°C. Než se máslo rozpustí připravím si cukr, mák, nasekám na hrubo oříšky. Po rozpuštění másla přidám jáhly a nechám je na másle asi 7 minut opékat.

Nakonec přidám cukr, mák, nasekané ořechy a vše nechám zkaremelizovat okolo tří minut. I když by bylo asi lepší přidat nasekané ořechy rovnou s jáhly. Než jáhly vychladnou připravím si košíčky a formu na muffiny.

Košíčky je dobré ještě před pečením vymazat. Na ty se skvěle hodí mastná pánev od jáhel. Stačí jáhly přesunout na jednu stranu pánve a v druhé půlce omastit košíčky. Posledním kroku smíchám všechny suché ingredience ( zkaremelizované jáhly, mouku s kypřidlem, oříšky ).

Následně přidám jablečné pyré s vajíčkem a podle potřeby přileji zelený čaj. Těsto není potřeba nějak extra míchat. Stačí aby se vše spojilo a rychle s formou na muffiny do trouby. Pečou se přibližně 15-17 minut, což zjistíte podle zapíchnutí párátka nebo špejle. Ta by měla být vyjít s několika vlhkými drobečky. Po upečení nechte muffiny vychladnout. Přeji dobrou chuť.

1 komentář

    1. Díky, tyhle stejně peču několikrát do roka kvůli času.

      To je právě na muffinech super, že si je člověk může upravit podle sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *